Lofoten - Öriket

Lofoten - Öriket

15.08.2021-21.08.2021

Om du i dina drömmar förknippar Lofoten med naturscenerier av första klass, vill vi på denna resa visa att du har rätt. Landskapet, fjällen, fiskelägena, bosättningen, stämningen, tidvattnet – allt det som svårligen låter sig beskrivas – ska du själv få se och uppleva.

En resa till Lofoten måste ha en viss längd för att fylla våra krav.

Lofoten är ”Norge extraordinär”! Liksom vårt logi i Mortsund…

 

 

 

Dag 1 söndag 15.8 Hemorten – Jokkmokk

B ussen samlar upp enligt rutt och tidtabell som meddelas senare. Wasalines färja avgår kl. 8.00. Ankomst Holmsund lokal tid kl. 11.30. Färden går längs kusten via Skellefteå och Piteå, här styr vi i nordväst. Besök vid den mäktiga Storforsen i Älvsbyn. Fjällandskapet blir mera spännande, vi når snart Jokkmokk och hotellet med samma namn. Här väntar middag och logi. Dagsetapp (från Holmsund) 400 km.

 

Dag 2 måndag 16.8 Jokkmokk – Narvik

Dagens färd innehåller en del namnkunniga orter. Gällivare passeras liksom flera kända gruvorter och rymdcentret ESAs raketbas. Jukkasjärvis kyrka pryds av Bror Hjorts berömda altartavla, förmedlar ord och inga visor. Ishotellet ser vi inte den här årstiden.

fortsätter…

dag 2 fortsätter...

 Kiruna är onekligen intressant, stadscentrum ska flyttas, här finns mycket att berätta. Vårt besök inkluderar stadshuset och kyrkan i form av en lappkåta. Lunch i Kiruna.

Vi reser i Lappland. Den upplevelserika Nordkalottvägen leder via Abisko, Lapporten och Torne träsk till Riksgränsen. Dagens avslutning blir bytet av land och nya vyer när vi kör ner mot hamnstaden Narvik i Norge. Middag och logi. Ca 400 km.

 

Dag 3 tisdag 17.8 Narvik – Mortsund

En morgontur visar oss Narvik innan vi styr mot Vesterålen och Lofoten. Nu är vi i den norska fjällvärlden, en annan typ än gårdagens svenska dito.

 Från Stokmarknes avgår Hurtigruttens fartyg till Svolvaer. Färden går hela tiden inomskärs och tar drygt 3 timmar, en färd fylld av de mest hisnande naturupplevelser. Om det inte är för lågt vattenstånd kör vi genom ett av Lofotens mest besökta resmål, den dramatiska Trollfjorden. Den trånga fjorden har ett mycket smalt inlopp skapat av nakna berg och höga fjälltoppar. Från Svolvaer fortsätter bussresan mot Mortsund.

I Mortsund är vi framme vid målet. Här bor vi två nätter i s.k. rorbun. Det är en typ fiskestugor, byggda i gammal stil men modernt inredda. Stugorna står delvis på pålar ute på klippor alldeles vid vattnet. Middag. Ca 300 km i buss.

 

Dag 4 onsdag 18.8 Lofoten

Under två dagar gör vi utflykter på Lofoten med Mortsund som bas. På ”vår egen gård” upplever vi både fiskförädling, djuphamn, torkställningar för fisk, fjord i både öst och väst, samt ett eget fjäll!

 Och Lofoten… landskapet, fjällen, fiskelägena, bosättningen, stämningen – allt det som svårligen låter sig beskrivas – ska du själv få se och uppleva. Lofotenväggen är raden med fjäll som från fastlandssidan ter sig just som en vägg – och den väggen är grön!

Turen för oss till Å, ”världens ände”, ytterst på Lofoten och lätt att stava. På vägen besöker vi bl.a. Reine, Sörvågen samt Nusfjord där vi också ser en film om livet på ett fiskeläge fordomdags. Plus fågelberg och smeden i Sund.

Middag i Mortsund, där ”vårt eget fjäll” fiskehamnen utanför rorbuerna lockar till kvällspromenad.

 

Dag 5 torsdag 19.8 Lofoten

Vi kör i dag en väg längs Vestfjordens strand. Paus för snäck- och stenplockning. Här klargörs också vad Kråkeboller är!?

I Henningsvaer, Lofotens största fiskeläge, får vi verkligen erfara fiskets betydelse för Lofoten. Läget långt ut i Vestfjorden, den väldiga vågbrytaren och fiskebåtarna – det talar för sig själv.

 dag 5 fortsätter...

I Borg har man byggt upp en unik vikingagård, Lofotr, med ståtlig hövdingabostad, båt, djur, ”invånare”, hantverkare och utställning. Ett mycket övertygande projekt som förevisas av guide. Middag i Mortsund näää i Henningsvaer!!!.

 

Dag 6 fredag 20.8 Mortsund Henningsvaer – Arjeplog

På återseende till öriket! Vi lämnar Lofoten och utnyttjar delvis vägförbindelsen Lofast. Färden går under dagen längs fjordar och bergssluttningar, över fjäll och i dalar, en vacker och omväxlande väg. Norge slutar inte imponera.

Saltdalen innehåller mycket historia och Junkerdalen fina naturupplevelser. Middag och logi på hotell i Arjeplog. Ca 480 km.

 

Dag 7 lördag 21.8 Arjeplog – Hemorten

I Arvidsjaur gör vi ett besök i lappstaden. Det är Sveriges äldsta kyrkstad med bevarade kåtor och härbren från 1700-talet. Kaffepaus samtidigt. Körningen fortsätter via Luleå, lunch i Kalix. Via Haparanda, paus för shopping. Hemåt längs finska Bottenvikskusten. Pauser längs vägen.

 

 

* * *

 

Resedatum 15.8 – 21.8.2021

söndag-lördag, 7 dagar

 

Pris vuxen EUR från Österbotten

1090 €

 

Enkelrumstillägg

184 €

 

Tillägg:

- från södra Finland: hör dig för så ordnar vi smidig anslutning i Vasa!