Överraskningarnas ö i Norge

Överraskningarnas ö i Norge

22.08.2021-29.08.2021

Överraskningarnas ö i Norge

 - med Stavanger, Hardangervidda, Haugesund, Kristiansand, Jaeren

 

Hela Norge är grant, så spännande natur, så lätt att tycka om. Denna del av Norge är mindre besökt men något utöver det vanliga, det säger norrmännen själva. En vacker tid på året att resa pryds med fagra trädgårdar, privata och offentliga. En riktig rundresa med fjäll, fjord, kust och båtturer. Kuststäder vi vanligen sällan besöker. En av huvud­sakerna: ”ön där regnbågen träffar jorden”!

 

Reseprogram

 

Dag 1 söndag 22.8.2021

Hemorten – Åbo

Bussresa från norra Österbotten, rutt och tidtabell görs upp senare. M/S Baltic Princess avgår från Åbo kl. 20.15. Logi i 2-bädds hytter kategori B med privat wc och dusch (3- eller 4-bäddar vid behov). Middag från stående bord inkl. drycker om så önskas, 33 € vid förbokning.

 

 

 

Dag 2 måndag 23.8 frukost, middag

Stockholm – Kongsberg

Ankomst till Stockholm kl. 06.10. Frukosten äter vi efter en timmes resa, bekvämare så. Körning genom Sverige via Karlstad, Årjäng med pauser, dagens måltid. Väl i Norge kör vi tunnel under Oslofjorden. Historiskt intressanta Kongsberg erbjuder logi.

 

 

Dag 3 tisdag 24.8 frukost, lunch, middag

Kongsberg – Haugesund

En innehållsrik väg idag! Morgedal med olympiska elden, den karga södra sidan av Hardangervidda, klättringen ner till Röldal med stavkyrkan, fjordlandskapet ut till kusten. Den vackra natur vi vill ha på en Norgeresa finns här! Haugesund visar förunderliga ting: Risöybron, Marilyn Monroes staty… Middag och logi på hotellet.

 

 

 

 

Dag 4 onsdag 25.8 frukost, middag

Haugesund – Stavanger

Vi kör idag en riktig väg á la Norge: färja, öar på rad, tunnlar, broar. Söder om Stavanger ligger det säregna landskapet Jaeren. Med Nordsjön som fond ligger bondgårdar med betande kreatur på Vestlandets flacka jordbruks­område. Vi besöker också en privat trädgård (med reservation). Vi bor två nätter i Stavanger, Norges ”oljeby” nr 1, med ett litet, vackert, välskött centrum. Vi ser också gamla Stavanger med rader av vita hus och näpna trädgårdar. Middag på hotellet.

 

 

 

Dag 5 torsdag 26.8 frukost, lunch

Flor & Fjaere och Stavanger

I dag: ön i Nordsjön som definitivt blir en överraskning! Vi kör med snabba ”hurtig­båten” ut till ön Sör-Hidle med familjen Bryns livsverk, trädgården Flor og Fjaere. Sedan 1965 har man på en till synes omöjlig plats, på en kal, vindpinad nordsida av ön byggt upp en botanisk värld som helt enkelt inte går att beskrivas i ord. Blommor, träd, planteringar, dammar, gån­gar och vilo­platser, palmer, sandstrand… allt med havsutsikt.

 

 

Varje år planteras över 50.000 blommor ut, i nya kombinationer och formationer som planeras under vintern, en årstid som tack vare Vestlandets möte med Golfströmmen är skonsam mot växtlig­heten. Färger, former och fägring! Vi guidas runt på ön av en i familjen, och äter lunch på ”ön där regnbågen träffar jorden”.

Tillbaka i Stavanger på eftermiddagen kan var och en ta ut lite mera av Stavanger. Samma logi.

 

 

 

 

Dag 6 fredag 27.8 frukost, lunch, middag

Stavanger – Horten

Vi kör runt Norges sydspets genom 3 av Norges 5 regioner. Kort rundtur i Korsholms vänort Mandal. Här finns också Norges största träkyrka. På Norges sydspets besöker vi Ravnedalen i Kristiansand. Lunch under dagen. Trakten kring Lange­sund är imponerande med två jätte­broar. Östkustens orter med valfångarhistoria. Middag och logi i Horten.

 

Dag 7 lördag 28.8 frukost

Horten – Stockholm

Tidig avfärd som börjar med en färjetur, vad annars i Norge. Vi väljer lite andra vägar och orter på väg mot Stockholm, med pauser förstås. Silja Lines färja Galaxy avgår kl. 19.30. Hytter ombord, kategori B.

 

Dag 8 söndag 29.8 frukost

Åbo – Hemorten

Ankomst till Åbo kl. 7.00. Frukost i land. Hemresa.

 

 

 

Resedatum: 22–29.8.2021

söndag – söndag, 8 dgr

 

Resans pris per person EUR

1 135 €

Enkelrum: +164 €

Enkelhytt : +88 € (Silja Line tur/retur)

 

I priset ingår:

+ Färjeresa Åbo – Stockholm – Åbo i B-hytt

+ Logi i dubbelrum

+ 7 frukost, 3 lunch, 4 middag

+ Båt, guidning och besök på Flor&Fjaere

+ Lokal guide 4 dagar i Norge

+ Samtliga väg-, färje- och tunnel­avgifter i Norge

+ Bussresa i hel­turist­buss, luftkonditio­nering,

   3-punkts­bälten, mm

+ Yrkeschaufförs tjänster

 

 

Boka senast 15.7.2021

 

Meddela ev. special­dieter. Id-handling med på resan. Svenska och norska kronor. Infobrev med tidtabeller och utförligare program inför resan.

Rätt till ändringar i pris och program förbehålles.